Silketrykk

Kursleder: Dino Dikic

Silketrykk eller serigrafi er en grafisk trykkemetode hvor man fremkaller et motiv eller en stensil på en oppspent silkeduk, for så å kunne trykke et opplag av motivet. Denne teknikken ble industrialisert på begynnelsen av 1900-tallet og var brukt for blant annet plakat- og tekstiltrykk.

Silketrykk egner seg godt for tekst og tegning og benyttes derfor av mange billedkunstnere og grafiskdesignere.

Dette kurset tilbyr en grundig innføring i silketrykk; fra eksponering og fremkalling til trykking og signering. Deltagere får muligheten til å lage et motiv som skal silketrykkes i et opplag. Det vil bli mulig å trykke motivet i flere farger og på ulike overflater.

I sitt nyeste kunstprosjekt er Dikic igang med å bygge et mobilt silketrykkverksted på hjul. Dette portable verkstedet gjøre det mulig å formidle silketrykk der det trengs! Dikics skal selvsagt ta med seg sitt mobile silketrykkeri til Midtnordisk Kunstfestival og benytte dette under workshopen.

Om kunstneren:

Dino Dikic arbeider som lærer innenfor visuelle kunstfag og er utøvende billedkunstner med faglig kompetanse innen grafikk. Spesielle interesseområder inkluderer tradisjonell og moderne bokbinding, og bruken av grafikk som et begrep innenfor samtidskunst.

Utstyr

Deltager kan ta med seg egne tegnesaker og skissepapir. Arbeidsklær anbefales.

Silketrykkutstyr som rakler og eksponeringsutstyr er inkludert i workshopen. Rammer kan kjøpes hos Østerlie Kunst og Farve, de har med seg ca to rammer pr deltager pr størrelse, og de prøver å møte behovet for å arbeide i 50×70 under workshopen. Papir, trykkfarge og emulsjon som inngår i workshopen er en fellesutgift som fordeles på deltakerne. Om deltagerne ønsker å trykke på finere, tykkere eller større papir må dette kjøpes på egen hånd.

Ta gjerne med rammer selv hvis dere har, og spesielt hvis dere ønsker å jobbe i større formater.

På workshopen får deltagerne prøve ut ulike teknikker innenfor silketrykk. Det blir hovedsakelig arbeidet med motiv innenfor størrelse 30x40cm. Det er mulig å arbeide større, om ønskelig.

Deltagerne får en innføring i eksponering av rammer (overføring av motiv på ramme), trykking og signering. Om deltagerne arbeider med frihåndstegning kan dette overføres direkte på rammen.

Hvis noen arbeider med fotografi, tegning eller et motiv i digitalformat kan dette overføres via en transparent film, og da må den digitale filen sendes som pdf-fil til Dino Dikic på epost: dinodikic@gmail.com. Frist for innsending er mandag 19. juni.

Kursvertene kan være behjelpelige med å printe ut laserkopier for silketrykk på skolen,( opp til A3 ) men da må nødvendig rastrering og tilpassing av bildet være gjort på forhånd.

Kurset er et full-lengde-kurs men tilbys også som et kortere kurs (ons-fre) som kan kombineres med:

(søn-tirs) Introkurs: Startpakke med Lise Brissach eller Kunstfotografi med mobilkamera eller speilrefleks – med Merete Haseth

2 kommentarer til «Silketrykk»

Det er stengt for kommentarer.