Midtnordisk kunstfestival 2018

Fritt broderi – “Å tegne med nål og tråd”

Kursinstruktør: Heidi Thorvik

Teknikken FRITT BRODERI vert også kalla “å tegne med nål og tråd”. I prinsippet går det ut på å frigjere seg frå det ein tenker på som tradisjonelt broderi. Ein kan bruke tradisjonelle sting på ein friare måte, eller ein kan legge dei heilt bort, og berre stikke nåla fritt opp og ned gjennom stoffet.

Du vil få innføring i tekstbroderi, å “tegne” på frihand, å “tegne” etter eit bilde/tegning, fylle flater med sting og ulike materialkombinasjonar. Eg vil lære deg ulike stingtypar, og korleis du på ulike måtar kan montere eit broderiarbeid. Du vil også få kjennskap til ulike materialtypar/fiber, og korleis tenke gjenbruk/miljø når ein skal velge material. Eg viser deg ein vei inn i gammal broderihistorie og moderne tekstilkunst på leit etter inspirasjon. Det er mogleg å jobbe på ulike nivå.

Om kursholder

Kirsten Visdal frå hennar nettside mjolk.no sagt om Heidis kunstneriske virke:

“Håndspunnet garn, gamle kaffesekker, rekved, rustne spiker, røtter og sirlige broderi i en skjønn forening. Materialer og farger som kommer direkte fra naturen eller har gått gjennom prosesser, vær og vind. Heidi Bjørnsdotter viser gjennom sitt liv og virke at hun ønsker en motvekt til bruk og kast samfunnet. I 2005 opprettet hun merkenavnet VØLT, som betyr å reparere og sette i stand. Hun har deltatt i flere år på Designers Julemarked på DogA (Design og Arkitektursenteret i Oslo), gitt ut livsstils og hobbyboken «God Jul» og figurert i norske og utenlandske magasiner med sin særegne stil og budskap. Gjennom sitt arbeid får hun tatt i bruk sin faglige kunnskap og formidle sitt engasjement.”

Bakgrunn

Utdannet ved Stavanger lærerhøyskole og Høyskolen i Oslo, Avd for estetiske fag med spesialfelt på Dekorativ tekstil.
Har ved siden av eget virke arbeidet som faglærer i kunst og håndverk ved Jeriko skole i Oslo siden 1998.

Material- og utstyrsliste

Eg er glad i å brodere tegningar laga av mine barn, som du kan sjå og lese meir om under Vølehistorier/Struts med barn i magen. Ta gjerne med ei favoritttegning, om du har lyst til å prøve dette. Du må ta med stoff du vil brodere på. Lin og bomull er fint. Gamle laken er supert. Ta også gjerne med mindre stoffrester til utprøvingar, applikasjon o.l

Det du elles treng av utstyr er:

Ulike synåler, god saks både til stoff og broderi og broderiramme.

Garn: Lintråd, bomull, ull. Det meste er mogleg å broder med.

Det vil bli anledning til å kjøpe ulike lintrådar, broderirammer og stoff.

Eg vil også samarbeide med Østerlie Kunst & Farve AS som vil vere på festivalen. Du vil få beskjed i god tid om kva du får tak i av utstyr på sjølve festivalen.