Midtnordisk kunstfestival 2019

Fritt broderi – “Å tegne med nål og tråd”

Kursinstruktør: Heidi Bjørnsdotter Thorvik

Teknikken FRITT BRODERI vert også kalla “å tegne med nål og tråd”. I prinsippet går det ut på å frigjere seg frå det ein tenker på som tradisjonelt broderi. Ein kan bruke tradisjonelle sting på ein friare måte, eller ein kan legge dei heilt bort, og berre stikke nåla fritt opp og ned gjennom stoffet.

Du vil få innføring i tekstbroderi, å “tegne” på frihand, å “tegne” etter eit bilde/tegning, fylle flater med sting og ulike materialkombinasjonar. Eg vil lære deg ulike stingtypar, og korleis du på ulike måtar kan montere eit broderiarbeid. Du vil også få kjennskap til ulike materialtypar/fiber, og korleis tenke gjenbruk/miljø når ein skal velge material. Eg viser deg ein vei inn i gammal broderihistorie og moderne tekstilkunst på leit etter inspirasjon. Det er mogleg å jobbe på ulike nivå.

Om Heidi

Heidi er utdannet ved Stavanger lærerhøyskole og OsloMET, Avd for estetiske fag med spesialfelt på Dekorativ tekstil. Hun har ved siden av eget virke arbeidet som faglærer i kunst og håndverk ved Jeriko skole i Oslo siden 1998.
Ord av Kirsten Visdal om Heidi sitt kunstneriske virke. (Kirsten er en skattet interiørstylist og kurator med hjerte for norsk håndverk og design.)

“Heidi Bjørnsdotter Thorvik viser gjennom sitt liv og virke at hun ønsker en motvekt til bruk og kast samfunnet. Hun bruker materialer og farger som kommer direkte fra naturen eller har gått gjennom prosesser, vær og vind. I 2005 opprettet hun merkenavnet VØLT, som betyr å reparere og sette i stand. Hun har deltatt i flere år på Designers Julemarked på DogA (Design og Arkitektursenteret i Oslo), gitt ut livsstils og hobbyboken «God Jul» og figurert i norske og utenlandske magasiner med sin særegne stil og budskap.

Under Håndverk+ i Vågå sommeren 2018 deltok Heidi med utstillingen ARV i samarbeid med kunstner Maria Øverbye. Håndverk+ har som mål å ta håndverk og kulturarv inn i ny tid, og ble startet opp som et piltprosjekt i 2018. Organisasjonen består av blant annet initiativtager Kirsten Visdal, Vågå Kommune og en rekke aktører som Norsk Kulturarv.

Heidi stilte ut nye abstrakte arbeider i tekstil. Hun er aller best når hun skreller vekk informasjon slik at materialbruken og det grafiske formspråket står igjen. Ved bruk av frihåndsbroderi, flortynne installasjoner i strikk og sorte tekstilarbeider i rammer beveger hun seg inn i kunstfeltet. Heidi er en habil håndverker, og henter mye av sin inspirasjon og råvarer fra naturen som planter, bark, røtter, håndspunnet garn og rekved. Det er en ydmykhet og en religiøsitet i Bjørndotter Thorvik sine arbeider, som gir en nerve og en ekstra dimensjon.

Utstillingen ARV gikk videre til kunstgalleriet Dalype i Oslo. I mars stiller Heidi ut nye arbeider sammen med to andre Håndverk+ deltagere, kunstneren Jannik Abel og kunsthåndverkeren Ragnhild Wik, hos Norway Designs i Oslo.”

For inspirasjon og idear frå mi verd, følg meg gjerne på Instagram under navnet heidi_bjornsdotter. Du finn også VØLT på Facebook.

Material- og utstyrsliste

Eg er glad i å brodere tegningar laga av mine barn. Den naivistiske streken i ei barneteikning kan vere eit flott utgangspunkt for øving i fritt broderi. Om du har favorittteikningar liggande, ta dei gjerne med. Om du teiknar sjølv er det også eit fint utgangspunkt, men det er ikkje eit krav at du må vere flink til å teikne.
Du må ta med stoff du vil brodere på. Lin og bomull er fint. Gamle laken er supert. Ta også gjerne med mindre stoffrester til utprøvingar, applikasjon o.l

Det du elles treng av utstyr er:

Ulike synåler, god saks både til stoff og broderi og broderiramme.
Garn: Lintråd, bomull, ull. Det meste er mogleg å broder med.
Det vil bli anledning til å kjøpe ulike lintrådar, broderirammer og stoff.
Eg vil også samarbeide med ØSTERLI KUNST & FARGE A/S som vil vere på festivalen. Du vil få beskjed i god tid om kva du får tak i av utstyr på sjølve festivalen.